ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL info@kea-hara.gr
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ 210 666 6702
ΚΑΝΤΕ ΔΩΡΕΑ

Γιατί η τέχνη αποτελεί το σημαντικότερο πεδίο έκφρασης και δράσης για άτομα με αναπηρία;

Της Μαρίας Κοτσίνη

Από τα αρχαία χρόνια, η Τέχνη αποτελεί μέσo έκφρασης και ψυχαγωγίας για όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από την ηλικία, καταγωγή, θρησκευτικές απόψεις και κουλτούρα τους.

Οι άνθρωποι μέσω της Τέχνης χαλαρώνουν και “λύνονται” σωματικά και ψυχικά. Δεν χρειάζεται απαραίτητα λεκτική επικοινωνία. Το σώμα μιλάει από μόνο του.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η Τέχνη και σε άτομα με αναπηρία. Ανεξάρτητα από την μορφή της αναπηρίας τους κοινωνικοποιούνται και γίνονται πιο λειτουργικοί. Με μέσο το τραγούδι, το χορό, την μουσική και την ζωγραφική καταφέρνουν να εκφράζουν και να μεταδίδουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Βελτιώνουν την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή τους. Επίσης, η Τέχνη βοηθάει στην χαλάρωση και στην εκτόνωσή των ατόμων με αναπηρία.

Σε δομές φιλοξενίας κλειστού τύπου, που συνήθως διαμένουν άτομα με βαριές νοητικές και σωματικές αναπηρίες, η Τέχνη αποτελεί ίσως το σημαντικότερο πεδίο έκφρασης και δράσης, αφού η επαφή με την κοινωνία είναι σαφώς πιο δύσκολη. Το χειροκρότημα και η αποδοχή των οικογενειών τους αποτελεί θεραπεία.

Πολλές φορές, ένα τραγούδι ή μια ζωγραφιά μπορεί να μας πει περισσότερα απ’ ότι αρκετές ώρες θεραπείας. Ας δώσουμε χώρο στην τέχνη λοιπόν! αξίζει τον κόπο!

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους ενοίκους του οικοτροφείου μας που τα τελευταία χρόνια αποδεικνύουν σε κάθε εκδήλωση όλα τα παραπάνω.

 

*Η Μαρία Κοτσίνη είναι Κοινωνική Λειτουργός του Κέντρου Ειδικών Ατόμων η «Χαρά».